Hisztamin Kommandó - „💣 Tiltólista – amitől robban a test”

💣 Taktikai tiltólista – provokáló ételek és italok

Ez a bejegyzés egy taktikai szemléletű, szubjektív gyűjtés arról, mely ételek és italok válthatnak ki túlérzékenységi reakciókat hisztaminérzékeny szervezetben. A Kommandó nem tilt – figyelmeztet és eligazít.

🚫 Ételek – taktikai kerülési lista

Kategória Provokáló elemek
🧀 TejtermékekÉrlelt sajtok, joghurt, kefir, tejföl
🥩 HúsokFüstölt, érlelt, konzervált húsok (szalámi, sonka, kolbász)
🐟 HalakTonhal, makréla, szardínia, rák, kagyló
🍅 ZöldségekParadicsom, padlizsán, spenót, avokádó, olajbogyó
🍌 GyümölcsökBanán, eper, ananász, citrusfélék
🍫 EgyébCsokoládé, kakaó, ecet, szójaszósz, mustár, ketchup, diófélék

🚫 Italok – taktikai kerülési lista

Ital típusa Provokáló változatok
🍷 AlkoholBor, sör, pezsgő, vermut, likőrök
☕ Koffeines italokKávé, fekete tea, energiaitalok
🥤 EgyébSzénsavas üdítők, tonik, kombucha

⚠️ Taktikai figyelmeztetés: Ne csak az összetevőket nézd – a tárolás, érlelés, feldolgozás is számít. Ami „egészségesnek” tűnik, az túlérzékeny szervezetben provokáló lehet.


🔎 Fontos megjegyzés: Ez a bejegyzés nem minősül orvosi tanácsadásnak. A leírtak személyes tapasztalatokon és túlélési stratégiákon alapulnak. Minden egészségügyi döntés előtt konzultálj szakemberrel. A Kommandó nem diagnosztizál — segít eligazodni.

✍️ Készült: Nánássy Imre és a Kommandó hírszerzője

Megjegyzések